Bingo i Norge

Bingo i Norge är nästan lika stort som i Sverige. Onlinebingo är laglig och har tusentals utövare. Det finns dock inte lika många norska bingosajter som det finns svenska. I november 2008 förbjöd den norska regeringen utländska spelsajter att verka på den norska bingomarknaden. Till följd av det så spelar många norrmän bingo på svenska sajter som Maria Bingo eller på internationella som Ladbrokes Bingo. En del norska bingosajter finns förstås, och en bra utgångspunkt till dem är www.Bingono.org. På den sidan kan du läsa om flera norska bingosajter på nätet. Nätbingo blir allt mera populärt i Norge och landets och invånarnas goda ekonomi gör att det ofta kan vara ganska stora summor i omlopp. Det är vanligt med progressiva jackpots, det vill säga vinster som omfattar mer pengar än bara omsättning från den aktuella bingorundan.

Bingo i traditionell form förekommer också i Norge, även om fenomenet inte är lika utbrett som här i Sverige. Norge har ju aldrig haft något eget Bingolotto som har gett bingon samma framsving som i Sverige. Bingohallarna i Norge är främst koncentrerade till landets södra delar och större städer som Oslo och Bergen. Här ligger också de flesta av landets fåtaliga casinon. Allt som allt finns ungefär runt 30 bingohallar i Norge.Det statliga norska spelinstitutet är också igång med en process som ska ge landet 2000 virtuella”bingokiosker” – ett antal touchscreens som ska placeras ut runt om i landet, bland annat på restauranger och korvkiosker. Med hjälp av dessa ska norska medborgare kunna spela onlinebingo mer ohindrat och även kunna spela mot utländska spelare.

Reglerna skiljer sig inte åt mellan svensk och norsk bingo. I Norge är det dock vanligt att bingoarrangören tar 5 % av den samlade bingopotten. Detta oavsett om det är en fysiskt binorum eller onlinebingo. Eftersom Norge inte är medlemmar i EU så ser deras skattelagstiftning också lite annorlunda ut när det gäller spel och bingo. I Norge är det 30 % skatt på bingovinster.